Küçük İşletmelere (KOBİ) Tavsiyeler / MUSTAFA ÖZEL

Please follow and like us:

mustafa_özel1

• Küresel ekonomide kazanç küçük sermayeden büyük sermayeye ve üretim sermayesinden finans sermayesine kayıyor. Aramızda sermaye ortaklıkları kuramazsak, güçlü finans ve sermaye odaklarına karşı kendimizi koruyamayız.

• Üretimi sürükleyen ticarettir. Avrupalılar, ticaretlerinin üçte ikiden fazlasını birbirleriyle yaparken, Müslüman ülkeler ticaretlerinin ancak onda birini birbirleriyle yapıyor. Ortak ticaret ağları oluşturmadan, İslam dünyasını kuşatan zincirleri kıramaz; emeğimizle uyumlu kazançlar elde edemeyiz.

• Üretim ve ticaretin temeli bilgidir. Ortak eğitim ve araştırma kurumlarıyla insanlarımızı bilgili, girişimci, yaratıcı ve tasarım gücü yüksek şahsiyetler haline getirmek zorundayız. Tasarlayamayan, kazanamıyor.

• Üretim, ticaret ve eğitimde “sınırları aşan işbirliği” için siyasî iradeleri zorlamamız gerekiyor. Venedik ile Floransa, Bavyera ile Prusya nasıl 19. yüzyılda tek başlarına ayakta duramayıp İtalya ve Almanya’yı meydana getirdiyseler; İtalya ile Almanya nasıl 20. yüzyılda Avrupa Birliği’ni kurmak istediyseler; Türkiye ile Suriye, Mısır ile Ürdün de 21. yüzyılda İslam dünyasının ekonomik birliğini kurmak zorundadırlar.

YAPAMADIKLARIMIZ:

İddiamızın işaret ettiği tarzda ve ölçekte yeni bir üretim ve kalkınma modeli ortaya koyamadık. Bu bağlamda, İslam ve Anadolu kültürünün önümüzü açabileceği bir ortaklık formatı geliştiremedik.

Girişimciler ile çalışanlar arasında, kapitalist anlayışı aşabilecek yeni ilişki tarzları oluşturamadık.

Akademik dünya ile daha ileri düzeyde, sahici ve dönüştürücü bir ilişki kuramadık. Bilginin merkezî yerine sık sık vurgu yapmakla birlikte, bilgi ehliyle olması gereken diyalog düzeyini tutturamadık.

Tasarlayanlar, Üretenler, Çalışanlar
“Küresel kapitalizm çağındayız. Bütün dünya bir tek ekonomiye, bir büyük pazaryerine dönüşmüş bulunuyor. Bu büyük pazarda üç tür insan vardır:
1. Tasarlayanlar. Dünya nüfusunun yüzde biri.
2. Üretenler. Dünya nüfusunun yüzde dokuzu.
3. Çalışanlar. Dünya nüfusunun yüzde doksanı.
Elde edilen kazancın yüzde 10’u çalışanlara, yüzde 20’si üretenlere, yüzde 70’i ise tasarlayanlara gidiyor.

MUSTAFA ÖZEL /  Kaynak: Anlayış Dergisi

Mustafa Özel Kimdir:
Naci Gökçe Lisesi (1974) ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nden (İktisat 1980) mezun oldu. Bankacılık, dış ticaret ve sanayi sektörlerinde yönetici ve danışman olarak çalıştı. Dergâh, İzlenim, Kayıtlar, İlim ve Sanat, İslam, Yedi İklim, İktisat ve İş Dünyası dergilerinde yazı ve çevirileri yayımlandı. Halen Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yönetim dersleri vermekte, çeşitli kuruluşlara danışmanlık yapmakta ve muhtelif yayın organlarında köşe yazarlığı yapmaktadır.

Eserleri:
* Amerikan Yüzyılının Sonu
* Piyasa Düşmanı Kapitalizm
* Küresel Rekabet (editör)
* Stratejik Yönetim ve Liderlik (editör)
* İktisat Risaleleri (editör)
* İktisat ve Din
* Tarih Risaleleri (editör)
* Devlet ve Ekonomi
* Değişim ve Kriz
* İstikbal Köklerdedir
* Yöneticilik Dersleri
* Refahlı Türkiye
* Müslüman ve Ekonomi
* Liderlik Sanatı

kaynak: wikipedi

Yeni Şafak Gazetesi Yazıları
Anlayış Dergisi Yazıları

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın