ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ MUTFAK YAZILARI

Please follow and like us:

İlginç bir başlık seçtiğimin farkındayım. Başlıklar önemlidir, dikkat çekmeli ve düşündürmelidir. Herkes bazı şeyler yaşar; fakat herkeste yazma kabiliyeti olmaz. Şimdi size tanıtacağım kişi, yaşadıklarını başkalarınında faydalanacağı şekilde anlatma yeteneğine sahip biri.

Halil İbrahim Çapar [End. Müh.], ilk olarak grubumuza üye olduğunda tanıdım. www.endustrimuhendisim.net sitesindeki yazılarını okuyunca daha fazla dikkatimizi çekti. İyi bir yönetici olduğunu düşünüyorum ve özellikle başkalarının da faydalanacağını umduğum yazıları bizim hedeflerimizle örtüşüyor. Bir kaç kısa örnek sitemize alıntılayacağız, dikkatinizi çekerse yazdığı siteden yazılarını takip edebilirsiniz.

Not: Parantez içine aldığımız yazılar bize aittir.

ERP Programlarının arkasındaki gizli maliyet: Donanım ve Lisans Ücretleri
ERP (donanım ve alt yapı yazılımları) için toplam yatırım : 49450 $ yani 74200 YTL dir.
Bu paraya ERP paketleri alabileceğiniz söylemye gerek yok sanırım.
Sonuç olarak ERP paketleri tek başlarına bir maliyete sahip oldukları gibi donanım ve lisanslama maliyetlerini de önünüze çıkarabiilir. Bu yüzden ERP projesinin içierisine mutlaka her şeyi dahil edin. Yoksa başınız çok ağrıyabilir.
(Çoğu zaman gözardı edilen durum. Sadece başlık bile yeterli, ek olarakta şunu söyleye biliriz. Veri Tabanı yazılımlarıda çoğu zaman fiyat dışıdır.)

t-soft e-ticaret programı
Çalıştığım şirkette iki ana eksik belirlemiştik. İlki şirket içi bütünleşmenin bir türlü yakalanamaması. ikinciside şirketin dışarıya açılan bir penceresinin olmaması. Bu durumda iki önemli çalışma yapmamız gerekiyordu. Birincisi şirketin ihtiyacını karşılacak bir ERP paketi. İkinciside şirketin dışa açılımını sağlayacak bir E-ticaret sitesi.

(Günümüzde yukarıdaki iki konuda çok önemli. Dışa açılan kapı ve içerisini doğru yönetebilmek.)

Erp Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz.
Bir çok firma erp programı alımını sadece ilk yatırımdan ibaret görmektedir. Aslında ERP nin fiyatına fiyat katan etmenler arkada gizlenmiştir.
Bunlardan ilki ve en önemlisi ERP paketinin Yıllık Bakım Ücretidir.
1. Telefon Görüşme Ücreti:
2. Ek eğitimi masrafı:
3. Ek program yazım Ücreti:
4. Kanun değişlikliği:
5. Ek kullanıcı madddesi:

(Sözleşme okuma adetimiz olamdığı için bu konuda es geçilir. Sözleşmeler sadece yazılım firmasını güvence altına almaktadır. Mesela yazılım sorun oluşturdu ve çözüm geçikti, firma iş kaybı yaşadı bunu karşı tarafa ödetme hakkı var mı? Yok. Büyük paralar veriliyorsa karşı tarafıda belli sorumluluk altına sokmak gerekir. Bir örnek daha, mütahit evi zamanında teslim edemeyince ceza ödüyor; fakat yetişmeyen yazılımdan hiç yazılım üreticisi sorumlu olmuyor.)

Bir kişiye bağlı kalmaktan korkuyorum.

Emin olun bu sözü bir çok patron söylemiştir ve maalesef korktukları her neyse başlarına gelmiştir.
Konuya aslında biraz açıklayıcı girmek lazım.
Kobilerde uzmanlık gerektiren bir çok konuda sadece bir kişiye güvenilir ve işleri sadece o kişi bilir. ve o kişinin o şirketi bırakması o şirket için büyük bir felaket olur. çünkü o işi yapabilecek başka kimse yoktur[ patronlar nedense hep böyle düşünür]. Bu durumun farkında olan uzman kişiyse herşeyi kendi lehine çevirip kazancına kazanç katar. Örneğin zam aylarında bir çok kişi utana sıkıla zam isterken konusunda uzman olan kişiler çok rahat bir şekilde zam isterler ve istediklerinide alırlar. Şirkete her türlü nazları geçer. ve patronları çok zor durumda bırakırlar. Hatta bu uzman kişilerden birkaçı işlerini öyle komplike hale getirirlerki [bilerek mi yapıyorlar bilmiyorum] o işi ondan başka kimse yapamaz. Hatta yokluğunda sistem çökebilir.

(Kurumsallaşamayan işletmenin en büyük derdi kişilere bağlı kalmaktır. Benim müdürüm herkesin bir yedeği var derdi. Yöneticiler bu konuya dikkat etmelidir.)

Uyumsoft Erp- Finans ve Üretim-MRP2- Sunumu ve Yorumlarım
UyumSoft Firması en son sunum yapan firmaydı. Üretim ağırlıklı olmak üzere Üretim ve Finans üzerine sunum yapıldı.

(İnternet ortamında bu kadar rahat bir dille erp konusunda yazı bulmak zordur. Yazının her yerine katılmak zorunda değiliz; fakat Halil Bey gibi tüm yöneticilerin yazdığını bir düşünün. Bence karanlık noktalar sıfıra iner.)

IAS EĞİTİM AKADEMİ FİYAT LİSTESİ – ERP
IAS eğitim akademinin kendi internet sitesinde yer alan eğitim tarifeleri aşağıdadır.
Fiyatların çok abartı olmadığı bir gerçek. Tabi ne kadar kaliteili bir eğitim veriliyor bilmiyorum . Forum sitelerinde araştırmak gerek. SAP içinde fiyat araştırması yapıyorum. onlarıda en kısa sürede sitede yayınlayacağım.

(ERP sistem eğitimleri de önemlidir. Fakat şunu belirteyim yaşayan bir organizasyonun içinde olmadıkça sadece mevzunun genel çerçevesi kavranabilir.)

Lila Muhasebe Modülü
Sıra geldi benim favori firmama Lila ya. Önce kısaca anlatmakta fayda görüyorum Lila yı. Lila yazılımı 7 kişilik bir firmanın üründür. Firma normalde bilgisayar donanım desteği veren bir firmadır. Yazılım işine girmişiler ve iki tane FİRMAYA ÖZEL ERP yazmışlar. Bir tanede Lila adında Muhasebe-Finans Programı yazmışlar. Firma Bünyesinde İki tane Mühendis var. Bunlar hem tanıtım hem de yazılım işi ile ilgileniyorlar. Lila adlı programıda internet tabanlı yazmışlar ve .net teknolojisini kullanmışlar. [ASP.NET i kullanmışlar].

(Yazının bütününde sunum ile ilgili ciddi değerlendirme var. Bir yazılım firması satış yapmak için işletmeye sunuma giderken nelere dikkat etmeli sorusuna satır aralarında cevap bulunabilir. Yazılım danışmanlığı doğru büyüklükteki firmaların buluşmasını sağlar.)

ETASQL DEMOSU VE YORUMLARIM
Önce bir tane laptop istediler çünkü kendi laptoplarını getirmemişlerdi… ilk denemede programı kuramadılar ve başka laptop istediler. Daha sonra başka bir laptop verdik ve kurulumunu bekledik.

(ETA muhasebe alanında önemli bir yere oturmuştur. Fakat siz ERP projesi düşünüyorsanız paket mantığı işletmenin sorunlarını çözmede yetersiz kalır.)

MİKRO- Seri 9000 Tanıtımı
Yani mutlaka bir kişi konuştu ve ONLAR SUNUMU YÖNETTİ. Bunları büyük harflerle yazdım çünkü bundan sonrada birkaç firma anlatacağım ve bu konuya orada değineceğim. Sonuç olarak Mikro Muhasebe Programının demosu oldukça iyi yapıldı. Üzerimizde İyi bir izlenim bıraktılar. Profesyonelliklerini sunumları ile kanıtlamış oldular.

(Mikro sunum ile bir adım öne geçmiş; fakat bildiğimiz kadarıyla Uyumsoft ipi göğüslemiş. Bu işletme benden danışmanlık hizmeti almış olsaydı. Birinci dercede IAS ve Uyumsoft firmalarını yarıştırır. Nestsis, Logo, Mikro şirketlerinide kurum analizine göre yarışmaya dahil ederdim. Sunumları incelediğimiz kadarıyla IAS ve Netsis dışarıda kalmış.)

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın