CUMA PAZARINDAN ELEKTRONİK TİCARETE

Please follow and like us:

E-ticarete nereden geldik?

Mahalle bakkallarından mağazalara, mağazalardan alışveriş merkezlerine ve fiziksel mağazalardan cep telefonu ile alışverişe doğru bir süreç yaşıyoruz. İnternetten alışveriş gün geçtikçe hayatımıza daha fazla giriyor. Bulunmakta zorlanılan ürünlerin ticaretinden gündelik ihtiyaçların ticaretine uzanan bir süreç. Elektronik ticaret, kısaca E-ticaret.

Müşteri memnuniyeti güvenle başlar!

Pazara girdiğimizde yan yana domates satılan tezgahlar olmasına rağmen bir tanesini seçer ve domatesi oradan alırız. Çok güzel gözüken bir tezgahtan çürük domates almışlığımız muhakkak olmuştur. Ya da kıpkırmızı gözükmesine rağmen aslında pek de kırmızı olmayan domatesler. Bir otokontrol olarak pazarı yapan annelerimiz tezgahın arka kısımlarına muhakkak bakarlar. Ve şemsiyenin renginin kırmızı olduğunun da farkındadırlar. Elektronik ticaret de pazar yerlerindeki gibi çokça satış stratejisine ve elbette müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalara muhtaçtır.

Ürünleri dikkat çekici sergilemek ve müşteriye kaliteli ürün sunmak beraberinde müşteri sadakatini de getirecektir. Sadık müşteriler alışveriş yapacakları zaman genellikle önceki alışverişlerinde memnun kaldıkları sitelere bakarlar. İnsanları yanıltan e ticaret sistemleri kibrit alevi gibi günübirlik ziyaret çeker ve anında prestij kaybederek çöp web sayfaları arasına gömülür.

E-ticaret trendi!

Uzmanlar 2015 yılı için e-ticaret trendi olarak; müşteri sürekliliği, kolay kullanılabilirlik, ürün teslimatında zaman aralığı ve gün seçebilme, yeni müşteriler aramanın yanı sıra mevcut müşteriyi koruyabilme, müşteri memnuniyeti ve etkileşimini sağlamak gibi faktörleri belirtiyorlar.

E-ticaret yapmak istiyoruz fakat nereden başlayacağız?

E-ticaret pazarı Türkiye’de henüz 3% civarındadır. Çok fazla e-ticaret sitesi olduğunu düşünüyor olsak da pazarın giderek büyüyeceği aşikar. Bu bağlamda satıcılar için e-ticaret’e girip girmeme konusunda bir karar verme süreci ve bunun beraberinde de bir araştırma ve başlangıç süreci söz konusu oluyor. E-ticaret yapmak istiyoruz fakat nereden başlayacağız?

Fiziksel bir mağaza gibi e-ticaret siteleri de bir adrese ihtiyaç duyar. Bu adres internet arazisinde web adresi(domain) ile belirtilir. Cuma pazarındaki 5 inci tezgah ya da AVM 2 inci kattaki Mağaza, internet dünyasında “www” ile başlar bir mağaza ismi ya da dikkat çekecek bir isim ile devam eder ve nokta com, net gibi uzantılarla son bulur.

Pazar yerindeki tezgahımız ve üzerindekiler de internet arazisinde alan(host) ile belirtilir. Tüm mamullerimiz, fotoğraflar, kullanıcılar, kullanıcı yorumları ve tüm elektronik ticaret süreci bu alanda barındırılır. Bir web adresi ve bir alan varsa sıra doğru e-ticaret sistemine karar vermektedir. E-ticaret sistemini pazar yerindeki tezgaha benzetebiliriz. Ürünler ne kadar görünürdür? Seçmece olan ürünlerde müşterilerin ürünlere erişmesi ne kadar kolaydır? Kaç müşteri tezgahın önüne sığabilir? Aynı anda kaç müşteriye hizmet verilebilir? Tüm bu faktörler ve elbette çok daha fazlası e-ticaret dünyasında teknik olarak düşünülmesi ve hesaplanması gereken konulardır.

E-ticaret sisteminin maliyeti ?

Web adresleri ortalama 30 TL civarında satın alınabilmektedir. Alan seçimi de her ne kadar çok şeye bağlı olsa da özetle ne kadar ürün koyulacağına, bu ürünlerin fotoğraf sayılarına ve kaç müşteriye anlık olarak hizmet edileceğine bağlıdır. Senelik olarak 100 TL gibi bir ücretle alınan alan her ne kadar on binlerce ürünü ve fotoğrafı barındırabilse de anlık olarak belirli bir müşterinin ötesine geçilmesine imkan vermeyebilir. Ya da tam tersi olarak çokça müşteriye hizmet verebiliyor olsa da belirli bir ürün adedinden sonrası alana sığmayabilir. Alan seçimi en başta planlanması gereken aşamalar arasındadır. E-ticaret sistemleri de ücretsiz, aylık ya da yıllık ödemeli ve tek sefer ödemeli olacak şekilde bulunmaktadır. Burada seçilecek e-ticaret sisteminin ücretli mi yoksa ücretsiz mi olacağı da yine en başta planlanması gereken aşamalar arasındadır.

E-ticaret alışverişin olmazsa olmazı ödeme tipi ve güvenlik!

Bir web adresiniz,alanınız ve bir e-ticaret sisteminiz varsa artık elektronik ticarete başlanılabilir. Fakat alışverişin olmazsa olmazı
ödeme nasıl olacaktır? En başta planlanacak bir diğer durum da ödeme metodudur. Müşteri web adresimize girer, alanın içerisinden tüm ürünleri görür ve alacaklarını seçerek sepetine ekler. Sıra ödemeye gelmiştir.

Havale ile ödeme alma, kapıda ödeme ya da kredi kartı ile ödeme seçenekleri en sık kullanılan yöntemlerdir. Bunların yanı sıra bitcoin litecoin gibi sanal paralarla da ödeme alan e-ticaret siteleri mevcuttur. Kredi kartı ile ödeme almak için bankalar ile anlaşma
yapılabilir ya da bir Türk firması olan IYZICO ya da PAYU, PAYPAL gibi yabancı sistemlerle anlaşılabilir. Bu firmalar kredi kartlı ödeme altyapısını ve finans işlemlerini kendi bünyelerinde hallederler ve ödemeyi zamanı geldiğinde e-ticaret firmasına birtakım komisyonları keserek yaparlar.

Ödeme metodu kullanabilmek için bankalar ya da aracı firmalar SSL sertifikasını zorunlu kılmaktadır. Site içerisinde dolaşan verilerin güvenliği için SSL sertifikası kurmak gerekmektedir. Günümüzde tarayıcılar sayesinde adres çubuğunda sarı-mavi-yeşil renkli ya da kilit simgeli “güvenli” ibareleri gösterilmektedir. Bu da müşterilerin siteye güvenmesinde önemli bir faktördür. SSL ücreti özelliklerine göre yaklaşık 30 TL’den başlamaktadır.

Tüm bu genel bilgiler bizi tekrar seçilecek e-ticaret sistemine götürmektedir. Ücretsiz olan bir sistem içerisinde ödeme metodu
bulundurmayabilir. Ya da senelik belirli bir ücret gerektiren bir sistem kredi kartı ile ödeme özelliği de olsun dendiğinde ekstra masraf çıkartabilir. Özetle e-ticaret sistemine karar verilirken tüm teknik detaylar göz önünde bulundurulmalıdır.

E-ticaret sisteminin doğru planlanması ve uzman danışmanlığı!

E-ticaret üzerinde uzunca çalışılması gereken ve doğru planlamalar ile kazanç getiren bir satış sistemidir. Bu süreçte e-ticaret danışmanlığı yapan uzmanlardan destek alınabilir. Düzgün bir planlama ve doğru adımlar satış sürecini yakın vadeye taşıma noktasında etkilidir. Satışı yakın vadeye taşımayı pazar yerine kira verip tezgah koymamak ya da tezgahı süsleyip üzerine ürün koymamak gibi örnekleyebiliriz. E-ticaret süreci basit ve ayrıntılı çokça detayı içerisinde barındırmaktadır.

Ürünler hangi yöntemlerle gönderilecektir? 

Kimi firmalar sadece kendi ürünlerini e-ticaret ile satarken bazı firmalar da çokça tedarikçiden ürün temin ederek bu ürünleri müşteriye ulaştırmaktadır. Bazı tedarikçiler ürünü direk olarak satın alan müşteriye e-ticaret firması adına gönderebilir fakat bazı firmalar ürünü e-ticaret firmasına gönderir ve firma da tekrar müşteriye gönderir. Sıra bahsetmediğimiz tedarik ve ulaştırma süreçlerindedir. Ürünler hangi yöntemlerle gönderilecektir? Kargo firmaları, ücretleri, ulaşımdaki farklı illere göre farklı fiyatlandırmalar, kapıda ödeme seçeneği sunup sunmadıkları gibi çokça detayın da üzerinde durulması gerekir.

Ürünlerin e-ticaret sistemi ile entegrasyonu kolay olmalı.

Tedarikçi firmalar ürünleri sistematik ve yazılım destekli olarak sunuyorlarsa bu ürünlerin e-ticaret sistemi ile entegrasyonu kolay olacaktır fakat bir sistematik söz konusu değilse tüm ürünler e-ticaret sistemine tek tek eklenmek durumunda kalınabilir. Yine seçilecek e-ticaret sisteminin bu altyapıları sağlayıp sağlamadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Özetle ürünlerin gösterimi, ödeme alma, tedarik ve ulaştırma, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalar, ürün satışı sonrası teknik destek ve iade süreçleri, sunucu güvenliği ve performansı gibi çokça süreci barındıran e-ticaret; zor olduğu kadar doğru planlama ve profesyonel yaklaşımla kazancı beraberinde getirecektir. Hayırlı kazançlar…

Salih TOPRAK / Weblen Yöneticisi ve Bilişim Uzmanı

Weblen Nedir ?

Çokça e-ticaret sistemine ev sahipliği yapan ve teknik destek veren Weblen Interactive’e www.weblen.net adresinden erişebilirsiniz. Alan adı tahsisinden barındırmaya ve doğru e-ticaret sistemi seçiminden entegrasyonlara kadar tüm süreçler ile ilgili teknik destek alabilir ve satışlarınızı henüz %3’ü dolu olan e-ticaret pazarına taşıyabilirsiniz.

Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın