KURUMSAL BİR YÖNETİM MODELİ : SÜLEYMANİYE

Please follow and like us:

Kurumsallaşma kavramını sanayi devrimi sonrasında başlayan bir kavram olarak okuduğumuzda tek referansımız batı olacaktır. Fakat kurumsallaşmanın insanlık tarihi ile birlikte başladığını düşünürsek zengin bir kültürel mirasın üzerinden kurumsallaşma okuması yapabiliriz. Çağımız için üreteceğimiz yeni değerler ancak bu geniş okuma sayesinde ortaya çıkacaktır. Bizim “Anadolu Yönetim Sistemi” olarak kavramsallaştırmaya çalıştığımız yaklaşım insanın yeryüzünde bıraktığı tüm izlerin, özellikle de kendi kültürümüzün, yeniden yorumlanması anlamına gelmektedir.

Bazı kültürler kendilerini bir çok şeyin başlangıcı gösterip eski gelenekten ve insanlığın ortak aklından beslendiği noktaları bilerek veya bilmeyerek örtmektedir. Düşünen insanlar bu örtme operasyonlarına göz yummayacak, üstünlük veya alçaklık duygusuna kapılmadan ortak aklın sermayesini en güzel şekilde değerlendirerek gelecek kuşaklara taşıyacaklardır..

Süleymaniye Külliyesi üzerinden yapılan kurumsal analiz yukarıda anlatmaya çalıştığımız okuma şeklinin en güzel örneklerinden biri. Sayın İbrahim Zeyd Gerçik’in “Bir Yönetim Modeli: Süleymaniye; Yönetim, Psikoloji ve Kurum Kültürü” adıyla Küre Yayınlarından çıkan kitabı bizi farklı bir kurumsallaşma bakış açısına götürüyor.

Kitapla ilgili Semaver Dergisinde yayınlanmış bir makale:
“Bu ese­rin il­ham kay­na­ğı, yö­ne­ti­ci­le­re yö­ne­lik bir­den faz­la di­sip­lin­le bü­tün­leş­miş, fark­lı bir eği­tim yön­te­mi ge­liş­tir­me is­te­ği­dir. Ken­di öy­kü­müz­den, ta­ri­hi de­rin­li­ği­miz­den yo­la çı­ka­rak, ta­rih, ede­bi­yat, sa­nat, mi­ma­ri, şe­hir­ci­lik, psi­ko­lo­ji ve yö­ne­tim di­sip­lin­le­ri­ni bir mo­de­lin bü­tün­lü­ğün­de oku­mak bu yön­te­min oluş­tur­du­ğu fark­tır. Bu oku­yu­şu gü­nü­mü­ze ta­şı­ya­rak ye­ni bir ba­kış, far­kın­da­lık ve du­yar­lı­lık olu­şu­mu­na kat­kı yap­mak ise bu eği­tim yön­te­mi­nin ama­cı­dır. Bu eser ay­nı za­man­da bu eği­tim yön­te­mi­nin ku­ram­sal çer­çe­ve­si­dir.”

Bu ese­rin oluş­tur­mak is­te­di­ği zi­hin­sel far­kın­da­lı­ğın özü, Ahi Şey­hi Ede­ba­li’nin Os­man Ga­zi’ye ak­tar­dı­ğı söz­ler­de ifa­de­si­ni bu­lur:

“Geç­mi­şi­ni iyi bil ki, ge­le­ce­ğe sağ­lam ba­sa­sın. Ne­re­den gel­di­ği­ni unut­ma ki, ne­re­ye gi­de­ce­ği­ni unut­ma­ya­sın.”

Yap­mak is­te­di­ği­miz sos­yal ve kül­tü­rel kat­kı­yı ise Tu­ran Of­la­zoğ­lu’nun söz­le­riy­le özet­le­ye­bi­li­riz:
“Dü­nü, bu­gü­nün di­na­mi­ği ha­li­ne ge­tir­mek ge­re­kir.”
Makalenin Tamamı

Kitabın Tanıtım Yazısı:
“İbrahim Zeyd Gerçik, Bir Yönetim Modeli: Süleymaniye’de Süleymaniye Külliyesi’ni, kurumsallaşma, değişim, kriz yönetimi, liderlik ve yönetim psikolojisi, terfi ve ast-üst ilişkileri ve mekân düzenlemesinin kurum işleyişine etkisi çerçevesinde yorumluyor. Kitap aynı zamanda Mimar Sinan ve Süleymaniye Külliyesi hakkında sahasında uzman tarihçi ve sanat tarihçilerinin görüşlerini içermesi, böylelikle tarih ve sanat konularında farkındalık oluşturarak tarihi derinliğimizi yönetim dünyamıza taşımayı hedeflemesi bakımından da dikkate değer.

Şirket yönetimi alanında büyük ölçüde yabancı kaynakların referans alındığı günümüzde yerli kaynaklardan beslenen ve tarih, sanat tarihi, mimari ve edebiyat başta olmak üzere multidisipliner bir bakış açısı sunan eser, yazarın Bir Yönetim Modeli: Mimar Sinan adlı çalışmasının devamı mahiyetinde. Her iki eser, sahalarında son derece önemli bir boşluğu dolduruyor.”

Online Satış: kitapyurdu

İbrahim Zeyd Gerçik Kimdir?

1970 Çanakkale doğumlu. İstanbullu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1992 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Davranış Bilimleri Bilim Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi’nde Sosyoloji Okutmanı (1993–1995), Kırıkkale Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Okutmanı (1995–1998) olarak görev aldı.
Eğitim, Halkla İlişkiler, Araştırma ve Planlama alanlarında yönetici olarak çalıştı (1998–2003). Özel bir eğitim ve danışmanlık firmasında “İnsan Kaynakları Uzmanlığı” eğitim programını tamamladı. 2003 yılından beri eğitim yöneticisi olarak görev yapmakta, yönetim ve yönetim psikolojisi alanlarında şirketlere yönelik eğitimler vermektedir. Ayrıca çeşitli vakıf ve kültür merkezlerinde uzmanlık alanıyla ilgili konularda topluma yönelik seminerleri yönetmektedir.

Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın