MESLEKİ EĞİTİM MEMLEKET MESELESİ Mİ?

Please follow and like us:

meslekiegitim“Mesleki Eğitim”in önemini bilmeyen yok gibi, herkes bu konu üzerine derin analizler yapıyor. Ancak geldiğimiz nokta ortada, yüksek sesle yerimizde sayıyoruz. Üniversite tercihi yapan öğrencilerle konuştuğumuzda bilinçli bir mesleği hedefleyerek tercih yapanların yüzdesi çok çok düşük. Veya üniversiteyi bitirmek üzere olanların kendi alanlarına hakimiyetleri, kendi mesleklerinin reel çalışma hayatında ki karşılıklarını algılıma yetenekleri de ortada.
Ortaöğretimde rehberlik hizmetlerine önem veriliyor ve bu konuda kadro ayrılıyor. Gel gör ki rehberlik kişisel ve eğitsel rehberliğin ötesine geçmiyor. Nasıl geçsin ki PDR mezunu kitaplardan öğrendiği meslekleri mi tanıtacak. O zaman çözüm ne? Mesleki Rehberliğin ayrı bir alan olduğu anlaşılmalı ve bu konuda teknik alt yapısı olan insanlar istihdam edilmeli. Teknik ve Mesleki Eğitim mezunları bu konu için biçilmiş kaftandır. Hem meslekleri tanıyorlar hem de pedagoji görmüşler. Özel bir eğitimle mesleki rehberlik alınında istihdam edilebilirler.

Ayrıca son memur alımlarında İşkur yoğun şekilde memur aldı. Genel yani her işi yaparım statüsünde adam aldı. İşkur bünyesinde ki memur ne iş yapacak sadece kayıt mı dolduracak. İşte bu kadar basiretsiz insanlar karar verici konumda. İşkuru kalkındırmak, gerçek görevini ifa etmesini istiyorsak; bu alana memur alırken teknik donanımı olan, Mühendisleri veya Teknik ve Mesleki Eğitim mezunlarını tercih etmeliyiz.

Mesleki Eğitimin okul ve öğretmen sorunları da bir türlü çözülmüyor.
Bu konunun kötü örneklerinden biri altta, batman’nın sesini dinleyelim.
Yanlış hatırlamıyorsam siirt meslek lisesi de polis okulu olarak kullanılıyordu.

Memleket ne çekiyorsa vasıfsız veya görevinin ehli olmayan adamlar yüzünden çekiyor.
Basit bir matematik;
2 milyon kpss + 2 milyon öss + 15 milyon (yeri belli olsun okulda.) =toplam 19 milyon genç nüfus heba ediliyor.
İşte hesap bu kadar basit. Siz hala meslek lisesi memleket meselesi deyin ve oturun.

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın