GÜNEŞ YAZILIM ABACUS MRPII

Please follow and like us:

gunesyazilimGünümüzde Rekabet
Ekonomik rekabetin sürekli arttığı ve daha iyiyi daha ucuza üretenlerin kazandığı bir dünyada yaşamaktayız. Bireyler, firmalar ve ülke olarak yaptıklarımızın sürekli daha iyisini yapma durumundayız. Kazanan taraf olmak için rakiplerimizi takip etmeli ve sürekli onlardan bir adım önde olmak için çalışmalı, avantajlarımızı kullanmalı ve dezavantajlarımızı da en aza indirmeliyiz.

Ürün Maliyeti
Rekabetin daha az yaşandığı, istenilen ürünün zor temin edildiği dönemlerde Satış Fiyatı = Maliyet + Kar olarak hesaplanırdı. Bu formül günümüzde geçerli değil. Çünkü satış fiyatını siz belirleyemiyorsunuz, piyasa belirliyor ve satış fiyatları da sürekli olarak düşmektedir. İşletmeler olarak değiştirebileceğimiz şey maliyetlerimizi oluşturan ve bize ait olan parametrelerdir. Daha iyi kar edebilmek için maliyetlerimizi düşürmemiz gerekecektir.

Maliyet Unsurları
Maliyetlerimizi oluşturan belli başlı kalemler vardır. Bunlar özetle ham madde, işçilik, elektrik ve diğer giderler olarak sayılabilir. Ürün maliyetlerini bilmenin iki amacı olabilir. Birincisi en az kaça satabilirim sorusunun cevabını bulmak ve rakiplerle daha iyi rekabet edebilmektir. İkincisi ise maliyet düşürme çalışmalarına yön vermektir. Maliyeti oluşturan kalemleri listelemek ve en büyük rakamlar üzerinde çalışarak etkin maliyet iyileştirme çalışmalarını yapabilmektir.

Kaynakları Etkin Kullanma (ERP)
Maliyetlerimizi artıran temel unsurlardan biri de verimsizliktir. Verimsizliğin sebebi de genelde plansızlıktır. Nasrettin hocanın hikayesi gibi, yağ şeker ve un olur ama helva yapan olmaz, yada yağ veya şeker olmaz. Verimliliği artırabilmek için üretimi planlamak ve üretimde kullanılan iş istasyonlarını dolu dolu kullanmak gerekir. Her bir iş istasyonunun önceden hangi işleri yapacağını bilmek ve gün gün hangi malzemelere, hangi aparat mastar vb. ye ihtiyaç olduğunu, varsa eksik gedik önceden tespit ve temin etmek gerekmektedir. Abacus MRPII bu işi kolayca yapmaktadır.

Maliyeti Düşürme
Maliyeti düşürme çalışmaları yaparken;
Kaça mal oluyor, kaça mal oldu, elektriğe, malzemeye zam gelirse maliyetlerim ne olur, mesai saatini 30 dk artırsam maliyetlerim ne kadar düşer, maliyetimi en çok artıran kalem ne, geçen ay çok dolaştık, fuara vb. katıldık, maliyetim ne kadar arttı, bu ay 5 gün izin yaptık, bu ayki maliyetler ne olacak acaba,ürünün şurasını değiştirsem, bu malzeme yerine başka malzeme kullansam gibi sorulara cevap bulabilmek gerekir. Tüm bu sorulara cevap ararken bize bir araç lazım. Bu araç Abacus Maliyet programıdır.

Abacus Maliyet Programının Özellikleri
A.Abacus Maliyet Genel Veri Akış Şeması.
şema1
B.Abacus Maliyet Hesaplama Metodu.
Abacus dört ayrı maliyet hesabı yapar. Bunlardan formül maliyeti esas alınarak anlatım yapılmıştır. Metod adım adım genel hatları ile aşağıdaki gibidir.
İşcilik Gideri Hesaplaması: Aylık ödenen işcilik ve maaş giderleri ve aylık çalışma süresi kullanılarak birim zaman işçilik maliyeti hesaplanır. Ürünlerin iş etüd tanımlarında tanımlanan zamanlar ile birim zaman işcilik maaşı kullanılarak her bir işlem için işçilik gideri hesaplanır.
Enerji vb. Giderler: Her bir işlem için tanımlanan elektrik ve diğer giderler, ilgili giderin birim maliyeti ile çarpılarak hesaplanır.
Ham Madde Giderleri: Ürünün formülü ve üründe kullanılan alt ürünlerin formülünde bulunan hammaddeler, ilgili katsayılarla işleme tabi tutularak ham madde giderleri bulunur.
Diğer Maliyetler: Yardımcı malzemeler, gaz, petrol ve diğer giderler benzer metotla hesaplanır.

C.Ürün Ağacı
Maliyet hesabı parametrelerinden biri de ürün ağacı (formülü) dır. Abacus ile hazırlanmış örnek bir ürün ağacı aşağıdaki gibidir.

Ürün Ağacı Resmi
şema2
D.İş Etüt Tanımı
Ü.002 Makine içi yapılan iş etüdü alt resimdeki gibidir. Her bir ürünün iş etüdü kendisi için yapılır. Ü.002’nin altında bulunan D.001 için iş etüdü D.001 altında yapılırsa, Ü.002 hesabı yapılırken program D.001’e ait maliyetleri toplar getirir. İş etüt tanımında detaylar bilinmiyorsa yaklaşık değerler girilmelidir.

E.Formül Maliyet Listesi
Yukarıda çok kısa olarak anlatılan veriler girildikten sonra, programda tek butona basarak tüm ürünlerin maliyetlerini hesaplamak mümkündür.

Formül Maliyet Listesi
şema3
E.1.Formül Maliyeti Detayı
906,33 TL ye mal olan Ü.002 Makine 2 ürünü için söz konusu 906,33 TL’nin detayı özet ve detay tablo olmak üzere iki tabloda gösterilir.

E.1.1.Özet Maliyet Tablosu
şema4
E.1.2.Detay Maliyet Tablosu
Detay tablo iki kısımdan oluşur. Biri hammaddelerle ilgili tablo, diğeri ise elektrik, işcilik vb. diğer maliyetlerle ilgili tablodur.

Hammadde Detay Tablosu
şema5
Tablodan da görüleceği üzere hammadde maiyetinin 5,4000 TL’si D.001 kodlu üründen geliyor ve toplam maliyet içinde D.001 kodlu üründen gelen hammadde maliyeti %0,5958 tutmakta.

E.1.3.Diğer Maliyetler Detay Tablosu
şema6
Diğer maliyetler detay tablosunda hangi üründen ne kadar maliyetin oluştuğu görülebilmektedir.

Güneş Yazılım Hakkında:
Adem Gülcan yönetimde faliyetlerini yürüten şirket sunduğu detaylı çözümlerle iş yönetimini kolaylaştırmaktadır. Özellikle günümüzde makine yüklemesi konusunda yaşanan sorunlara kalıcı çözümler önermektedir.

www.gunyaz.com

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın