ÖZGÜR BİR YAZILIMLA ŞİRKETİMİZİN TÜM SÜREÇLERİNİ YÖNETMEK MÜMKÜN

Please follow and like us:

Fırsat buldukça özgür yazılım Pardus’tan bahsediyoruz. Ülkemiz için büyük kazanım olduğunu ve benzer projelerin hızlı bir şekilde gündeme alınması gerektiğini dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Bazen de Pardus’a gönül verenler neler yapar diyerek yayınladıkları e-dergiyi inceliyoruz. Bence pardus kullansın kullanmasın bilgisayar ile yolu kesişen herkes bu dergiyi incelemeli. Eylül sayısından sanayi kesimini ilgilendiren bir haber seçtik ve ayrıca beğenerek okuduğumuz genç pardus geliştiricisi ile yapılan röportajdan kısa bölüm aldık. Bilgisayar başındaki vakit doğru ve planlı kullanılırsa hem üniversiteye gidilebileceğinin hem de yetkin bir yazılımcı olunabileceğinin ip uçlarını bulabileceğemiz bir röportaj olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ederek sitemize alıntılar yapıyoruz. Sizler derginin eski sayılarını ve yeni sayılarını bu adresten http://www.ozgurlukicin.com/e-dergi takip edebilirsiniz.

özgürlükiçin.com e-dergi ayı 17 – eylül 2009

Haberler

RT Kernel Depolarımızda

Kısa süre önce Pardus 2009 depolarına sessiz sedasız giren, bir dizi yeni paket,-rt eklentisiyle yayınlandı. Buradaki -rt “Real-Time” (Gerçek Zamanlı) anlamına geliyor. Bu kernel (çekirdek), adından da anlaşılacağı üzere, gerçek zaman kısıtı olan endüstriyel sistemlerde kullanılmak amacıyla oluşturuldu.

Gerçek zamanlı olarak adlandırdığımız endüstriyel uygulamalardan bazıları şunlardır:
• PLC
• CNC
• SCADA
• Üst seviye ses işleme yazılımları, ses stüdyoları
• Güvenlik sistemleri
• Embedded (Gömülü) sistemler
• Bilimsel uygulamalar (Laboratuvar cihazları ve bunlarla haberleşen uygulamalar)

Bu tür uygulamaların ortak yanı, gerçek zamanda iş yapmaları gerektiğidir. Birörnekle anlatmak gerekirse, hareketli bir cihaz ne kadar yol aldığını sürekli olarak gerçek değerlerle ölçmelidir. İstenilen mesafeye geldiğinde anında durabilmelidir. Bu sebeple herhangi bir gecikmeye tahammülü yoktur. Real-Time Kernel önceliklerini uygulamaların ihtiyaçlarına göre ayarlayarak, daha az önemli işleri sonraya bırakır ve uygulamanın ihtiyaçlarını karşılar. Bu sayede uygulamalar doğru çalışırlar. Aslında rt-kernel her uygulama için ayrı öncelik belirlemez ama genel olarak tüm I/O (Girdi/Çıktı) işlemleri öncelikli hale getirilir. Bu sayede I/O kullanan tüm uygulamalara öncelik verilmiş olur.

Peki, RealTime Ne İşe Yarar?
Özellikle endüstride ihtiyaç duyulan uygulamaların güvenilir ve hızlı çalışmaları gerekmektedir. Eşzamanlı olarak birçok işi yürütmelidir.
Bunu şöyle örnekleyebiliriz; CNC tezgâhta çok hassas bir kesme işi yapıldığını varsayalım. Kesme derinliği olarak 2.17 mm ayarlanmış olsun. Tezgâhımız her turda 0.01 mm derinliği artırsın. Şimdi bu tezgâh kesme işlemini hangi hızla yapmalıdır ve kesme esnasında hangi derinliğe gelmiştir? Tüm bu bilgilerin sürekli olarak tezgahtaki elektronik sensörlerden (Hissedici/Algılayıcı) okunması gerekmektedir. Aynı anda tezgahta bulunan tüm düğme ve emniyet sensörlerinin de okunması gerekmektedir. Diğer bir gereklilik ise tezgâhın yaptığı işlerin ekranda da eşzamanlı olarak gerçeğe yakın görüntülerle gösterilmesidir. İşte bu ve buna benzer ihtiyaçların olduğu sistemlerde, normal yöntemlerle derlenmiş kernel (çekirdek) kullanılmaz. Bunun yerine RT yöntemi ile derlenmiş kernel tercih edilirler.
Örneğimizdeki CNC makinede normal kernel kullanılsaydı ve sensörlerden bilgileri geç okusaydı, neler olurdu? Düşünün bir kere, makine hangi derinliğe geldiğini 1 sn. geç okusun. Makinenin 2 mm/ sn hızla kesme yaptığını varsayalım. 1 saniye gecikme demek, 2 mm fazladan kesme demektir. Bu durum, sanayide insan hayatını bile tehlikeye atabilir!

Kimler Kullanmamalı?
Bu çekirdek, üst seviye bilimsel uygulamalar ve SCADA uygulamaları için geliştirilmiş durumda. Bu tür uygulamaların birçoğu normal çekirdeklerle çalışmıyordu. Bu nedenle, Real-Time Kernel’i Pardus 2009 deposuna ekleyen sevgili geliştiricilerimize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Hemen uyaralım. 2.6.29 yani şu an masaüstü sistemlerde kullanılan çekirdekten (2.6.30) daha eski bir sürüme dayanan bu özel kernel, kesinlikle normal kullanıcılar için değil. Çekirdeğin “Real-Time” olması, daha hızlı olduğu anlamına gelmez. Tam aksine, normal masaüstü uygulamaları bu çekirdekle daha yavaş çalışacağı gibi, “Real-Time” çekirdek için daha az sayıda donanım sürücüsü depolarımızda mevcut. Son olarak sizlere şunu da hatırlatalım. RT kerneli gündelik işlerinizde, ofiste, evde kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Eğer herhangi bir endüstriyel cihaz üretiyor ve bu cihaza işletim sistemi yüklemeniz gerekiyorsa ya da bir cihazı Pardus 2009 kullanarak yönetmek istiyorsanız, Real-Time Kernel’i tercih edin. Real-Time Kernel’in günlük hayatta size hiçbir katkı sağlamayacağını, bazı uygulamaların çalışmayacağını ve hatta bazı kısıtlamalar getireceğini de unutmayın.

Röportaj

Hiç pişmanlığım olmadı!
Pardus Projesi’nin en genç geliştiricilerinden biri olan Eren Türkay’ın
Pardus macerası ve hayatı hakkında konuştuk.

Bilgisayarla ilk ne zaman ve nasıl tanıştın?
Bilgisayar öncesinde zamanımın çoğunu oyun salonlarında geçirdim (ilkokul 2. sınıftan başlayarak). Gerek Playstation olsun, gerekse jetonlu oyun makineleri olsun her çeşidine elim değmiştir. İki sene kadar oyun salonlarında takıldıktan sonra artık sınıf arkadaşlarımla İnternet kafeye gitmeye başladık. Neredeyse her gün okuldan çıkıp Half-Life ve Counter- Strike oynuyor, dünyayı biz kurtarıyormuşcasına eğleniyorduk. Bu yetmiyor, Cumartesi ve Pazar günleri de İnternet kafede geçiriyorduk zamanımızı. İkinci bir evimizdi sanki. Bilgisayarla tanışmam 4. sınıfta okuduğum bu zamanlara denk gelmekte. Bir yıl kadar sürekli oyun oynadıktan sonra web tasarımı konusunda basit şeyleri okumaya başladım, o günden sonra da hep bir şeyler okudum 🙂

Bilgisayarla ilk tanışmanın ardından, kaç yıllık bir bilgisayar kullanıcısıyken (aynı şekilde de kaç yaşındayken) özgür yazılım ve açık kaynak gibi kavramları duydun?

Bilgisayarla tanışmamdan yaklaşık olarak üç yıl sonra, 13 yaşındayken bu kavramları duymaya başladım. Artık iki senedir doküman okuyor, küçük programcıklar yazabiliyordum. Forumlarda sorunlarıma çözüm ararken web programlama, Linux, Windows, ISS, Apache gibi kavramlar görüyordum. Bunları araştırırken özgür yazılım ve açık kaynak kavramları karşıma çıkmaya başladı. Tabi bunlar bir anda olmadı, iki senelik bir süreç sonucunda “Hep görüyorum ama, açık kaynak da neymiş?” sorusu sonucunda öğrendim.

röportajın tamamı

Pardus Kullanıcıları İçin Yararlı Adresler

Pardus’u bilgisayarınıza nasıl kurabilirsiniz?
http://www.ozgurlukicin.com/ia/pardus-nasil-kurulur
Pardus topluluğu neler yapıyor?
http://www.ozgurlukicin.com
Dergimizin tüm sayılarını nereden bulabilirsiniz?
http://www.ozgurlukicin.com/e-dergi
Pardus kullanıcılarının gezegeninde neler oluyor?
http://www.ozgurlukicin.com/gezegen
Pardus ile ilgili teknik bilgiler için nereye bakmalısınız?
http://tr.pardus-wiki.org
Pardus geliştiriciler, neleri tartışıyor?
http://liste.pardus.org.tr/mailman/listinfo/gelistirici
Pardus kullanıcıları neleri tartışıyor?
http://liste.pardus.org.tr/mailman/listinfo/pardus-kullanicilari
Nerede bu Pardus kullanıcıları?
http://www.ozgurlukicin.com/kullanici/liste
Pardus geliştiricileri hangi hatalara çözüm arıyor?
http://hata.pardus.org.tr
Pardus CD’lerini nasıl temin edebilirsiniz?
http://www.ozgurlukicin.com/cdgonder/
Pardus kullanıcıları www.linux.com’da ne yapıyor?
http://www.linux.com/community/groups/viewgroup/36-
Pardus+Linux+User+Group

Pardus ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
http://tr.pardus-wiki.org/Pardus:SSS
Windows’tan Pardus’a nasıl geçebilirsiniz?
http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Windows’tan_Pardus’a_geçiş
OpenOffice.org Türkiye
http://www.openoffice.org.tr

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın