1990’dan GÜNÜMÜZE YAZILIM ŞİRKETLERİ

Please follow and like us:

Yerli yazılım şirketleri her geçen gün artıyor; fakat ERP yazılımı (Kurumsal Kaynak Planlaması)  dediğimizde durmamız gerekir. Bir yazılıma  “ERP  Yazılımı” demek belli kriterleri gerektirir. Bu isimlendirmenin pratik anlamda bir faydası yoktur.

Tanıdığımız firmalardan hareketle bir resim çizmeye çalışalım:

ETA, dünden bugüne muhasebe paketlerinin vazgeçilmezidir. Kendi çizgisini koruyarak belli bir hedef kitleye ulaşmıştır. Türkiye çapında güçlü bayi ağı kurmuştur. 1990’lı yıllarda eta ile tanışmıştım. Hatta ilk mamul ağacını eta programında oluşturdum.

Logo, Micro işi biraz daha ileri götürmüşlerdir. Zamanla belli bir seviyeye gelmişlerdir. Bayi ağı üzerinden iş yapmaya devam etmişlerdir.

Netsis, Akısoft ; Logo ve Micro yazılımlarının açtığı yolu genişletmiş. Reklam ve çözüm ortağı stratejisiyle yayılmıştır.

Uyumsoft, IAS, Workcube, Teknosol, MBI…vb. firmalar proje bazlı çalışmalar yapmaktadırlar.

Yazılım sektörü her geçen gün biraz daha büyümektedir bu nedenle örnek olarak kullandığımız isimler çoğaltılabilir.

Siz bir işletme olarak yazılım tercihi yapacaksanız önce neye ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Öncelikli olarak bu konuyla ilgili bir ekip veya yetkili atamalısınız. Danışmanlık  hizmeti almanız menfaatiniz icabıdır. İhtiyaca göre yazılım firmaları ile görüşün, onları yarıştırın. Özellikle referans incelemesi yapın ve kendi sektörünüzde referans varsa oradaki uygulamayı yerinde görmeyi deneyin. Nedense satış sürecindeki azim daha sonra kayboluyor. Firma bir daha hatır sormaya bile uğramıyor.

Bu işlerinde bir ligi var. Her yazılımın kendine göre bir hedef kitlesi, maliyeti var. Mesela  bin liralık yazılımın yapacağı iş ile 10 bin aynı değilse 50-100 bin liralık yazılımın uygulaması aynı olmayacaktır. Burada önemli olan doğru danışmanlıkla firmanın ihtiyacı olan yazılımı belirlemektir. Bazen 100 bin liralık yazılımla bin liralık yazılımın işini de yapamayabilirsiniz. İşin mutfağı apayrı bir mevzu. İyi bir terzi elinde, kumaş güzel bir elbiseye dönüşebilir; fakat iyi bir kumaş kötü terzi elinde berbat bir giyisi de olabilir. Yazılımın şirkette iyi çalışması için; yazılımın kapasitesi, firmanın kapasitesi ve danışmanların kapasitesi önemlidir.

Bu konulardan hem sitede hem de grupta belli ölçekte bahsettik. Bu konulara ilgi duyan arkadaşlara da eski yazıları incelemelerini tavsiye ederiz. O makalelerdeki bilgiler yeterli gelmezse sorularınızla katkı sağlarsanız konu daha da açılabilir. Bu konularda tecrübesi olan arkadaşlarında diyecekleri varsa yorum ekleyebilirler veya varsa makalelerini savasozmeric@gmail.com mail adresine gönderebilirler.

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın