Büyük Yazılım Şirketleri Tavsiyeler

Please follow and like us:

SORU:

Üniversite mezunu değilim fakat yazılım uzmanlığı sertifikam var ve SQL bilgim iyi düzeyde. Ufak çapta stok takip programları yazdım. Üretim planlamada iş deneyimim mevcut. Bahsettiğiniz gibi üretim kısmında ERP programlarının çoğu yetersiz. Bildiklerimi Enterprise seviyede bir ERP sistemi yazarak geliştirmek istiyorum. Şu an ERP programlarını incelemekteyim. Fikir ve tavsiyelerinizi paylaşır mısınız?

CEVAP:

Biliyorsunuz ki devlet harici diplomaya bakan yok. Siz kendinizi geliştirdikten sonra nereden mezun olduğunuz çokta önemli değil.

ERP yazılımları büyük projeler olduğu için ekip işi ve başlangıçta müthiş bir maddi ve manevi özveri istiyor. Yazılım evi kültürünün gelişmesi gerekiyor. Açık kaynak kodu sunan yerli oyuncuların çoğalması da yeni yeteneklerin gelişmesine imkan sağlayacaktır.

Yazılım ayrı dert, uygulama ayrı dert, süreci devam ettirmek ayrı dert. Hepsi ancak yaşanınca öğreniliyor ve büyük maddi ve manevi kayıplar oluşuyor. Bizde hala referans soruşturma kültürü gelişmedi. Adamın bitirdiği iş yok dil dökerek yazılım projesi satabiliyor veya demode olmuş çağın ve geleceğin ihtiyaçlarından uzak yazılımı hala piyasada tutabiliyor. 30-50 bin dolarla program alıp 1 yılda mamul ağaçlarını girmeyi bitiremeyen bir sürü firma biliyoruz. Fakat aynı firmaya bir kaç genç yazılım yapmaya çalıştığında bir yılda firmanın istedikleri seviyeye gelemedikleri bahane edilerek, gençlerin paralarını da vermeyip iflas etmelerine sebep olabiliyorlar. Bu yüzden yazılım işine başlayacaklar çok dikkat etmeli. Sermayesi güçlü olan yazılım şirketlerinin bile ayakta kalmakta zorlandıkları bir dünyadan bahsediyoruz.

Biz uzun süredir şunu savunduk ve nefesimiz yettikçe de savunacağız. Belli bölgede yatırımı olan büyük yazılım şirketleri o bölgelere git-gel yapmayı bırakıp yerinde adam yetiştirmeliler. Özellikle bu işe gönül vermiş yetenekli gençleri finanse etmeleri gerekiyor. Bakım antlaşması denen süreçten gelen paranın bir kısmı bu işe ayrılmalı. Bunu yapan firma hem daha çok büyüyecek hem de yeni yeteneklerin yetişmesine katkı sağlayacaktır.

Bu konuda ki yetişmiş insan açığı da belli. Bu sektörden para kazananlar nedense kazandıklarını işlerine yatırmak istemiyor. Herkes bilişim sektöründe insan kaynakları açığı olduğunu söylüyor; fakat taşın altına elini koyan da görmekte zorlanıyoruz. Reklam kokan üniversite seminer ve eğitimleri harici ciddi bir çalışma yok desek yeridir.

Bulunduğunuz bölgede en çok referansı olan yazılım şirketiyle irtibata geçmenizi tavsiye ederim. Bir yandan da o ufak dediğiniz geleceğin büyük yazılım tohumu stok takip ve benzeri çalışmaları sürdürebilirsiniz. Veya size güzel bir hamur veren çıkarsa onu ihtiyaca göre yoğurabilirsiniz.

Yazılım geliştirmekte yetmiyor, bugün üretimden çok satış her konuda olduğu gibi sektörümüzde de ön planda. Bölge potansiyelini iyi ortaya çıkarmak gerekiyor. Bulunduğumuz bölgede hangi ölçekte yazılım kullanılabilir. Bizim bu konuyla ilgili yaptığımız çalışan sayısı ve ihracatın kurumsallaşmaya etkisi konulu araştırma güzel bir örnektir. Şu anda kendi bölgemizde yoğun bir CRM (Müşteri) bilgisine sahibiz. Kim ne kullanıyor, ne düzeyde kullanıyor, yakın gelecekte bir değişim bekleniyor mu? Ve benzeri soruların cevabı bizi hedeflerimize daha kolay ulaştıracaktır.

Çalışmalarınızda başarılar…

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın