ERP yazılım firmaları ile yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz bilgilere göre; 2008’in çok iyi geçmediği ve 2009 yılında da belirsizliklerden dolayı firmaların büyük çaplı yatırımlara girmeyecekleri yönünde beklentiler var. Daralan pazarda yeni yaklaşımlar gerekiyor ve bir çok firma yeni projelerini bir bir ortaya çıkarmaya başladı. Her zaman önce davranan kazanır.
Gelecek makalemizde iki araştırma üzerinden hareketle Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımlarının problemlerini değerlendireceğiz. Hedefimiz daralan piyasada hangi yaklaşımlarla yeni çıkış kapıları bulabiliriz bunu ortaya koyabilmek. Özellikle Anadolu sanayicisinin görüş açısının arka derinliklerine inmeye çalışacağız. İstanbul (Kocaeli-Çorlu Sanayi Bölgesi), İzmir, Bursa ayrı tutulduğunda kurumsal şirket sayısının iki elin parmaklarını geçemeyeceği düşünülürse Anadolu’da ki ERP çalışmalarının önemi daha çok artmaktadır. Ayrıca İran, Suriye, Irak gibi komşu ülkeler hatta Orta Asya, Ortadoğu, Afrika… Anadolu’da oluşacak ERP tecrübesinin yeni açılım alanları olacaktır.
Başlangıç noktamız doğu aklı ile batı zekası arasındaki farkı anlamak olmalı. Her konuda olduğu gibi erp çözümlerinde de kopyala-yapıştır mantığı geri tepecektir ve yarım kalmış bir çok projede bu mantık yaklaşımının hataları göze çarpmaktadır. Doğu iş geleneği iyi anlaşılırsa batı tecrübesi ile harmanlanarak daha yüksek seviyede bir iş yönetim sistemi elde edilir.
Yeni araştırmalar yapmak gerekiyor. Birebir görüşmelerle geniş çaplı sanayinin nabzını tutacak araştırmalara ihtiyacımız var, bu konuyla ilgilenen firmalar destek olursa daha kapsamlı ve hizmet sektörüne özellikle de bilişim alanına faydalı sonuçlar çıkacaktır. Bu bilgiler ışığında sanayinin ihtiyaç duyduğu yazılım modeline de ulaşmış olacağız.