Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Sistem Uzmanı Nasıl Olunur?

Please follow and like us:

Soru
Ben bilgisayar öğretmenliğini bitirmiş bilişimci bir eğitmenim. Yeni olarak ; bir fabrikanın bilgi işlem sorumluluğu görevine getirildim. Çalıştığım firma Erp yazılımını satın almış.

Benim danışmak istediğim konu erp uzmanı nasıl oluruz?
Nerelerden bilgi ve deneyim elde edebiliriz?
Bu sistemi kazandırmanın ve yönetmenin yolu nerelerden geçer?
Piyasada erp uzmanlığı için eğitim veren kurumlar mevcut mudur?
Teşekkür ederim.

Cevap
Erp yazılımı aldığınız firma büyük ihtimal kurulum aşamasında eğitim vermiştir. Erp eğitimleri daha çok proje uyarlama aşamasında veriliyor. İşin genel mantığı harici öncelikli olarak programın arayüzünü öğrenmeniz gerekir ve genel işletme yönetimi hakkında bilgi sahibi olmanız da önemlidir.

İAS Akademi (http://www.iasbusinessacademy.com) gibi erp yazılım satıcılarından bir kısmı , erp eğitimi konusunda çalışmalar yapıyor. Erp uzmanı uzun bir sürecin sonunda yetişir. Deneyim her meslekte olduğun gibi bu meslekte de önemlidir. ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) konusu ile ilgili bütün kitapları, makaleleri okusakta bir erp uygulamasında bulunmadıkça yeterli eğitim seviyesine ulaşamayız.

İyi yetişmiş bir ERP Uzmanı;
Yazılım bilmeli,
İşletme yönetim bilgisi olmalı,
Üretim,muhasebe… vb. bilgisi olmalı,
Az çok sosyoloji ve psikoloji bilmeli,
İşletmeyi okuyacak geniş bakış açısını kazanmış olmalı.

Tüm bunların yanında sizin işi bilmeniz de yetmiyor. Kullandığınız yazılım işletmeye çözüm üretecek yeterlilikte olmalı. Ve hepsinden önemli olan firmanın en tepe yöneticisinden çaycısına kadar kurumsallaşma fikriyatını kabul ederek bu azmi göstermesi gereklidir.

Departman yapılaşması tamamlanmış mı?
Görev ve sorumluluk tanım ve devri yapılmış mı?
İşletmenin yazılımı yüksek verimlilikle kullanma derdi var mı?
Bu soruların cevabı çalışma için başlangıç olabilir.

Erpuzmanı.com sitesinin amacı bu konulardaki bilgi akışını sağlamak. Bu konuya ilgi duyanları bilinçlendirmek, deneyimi olanların da bildiklerini paylaşacağı bir iletişim ortamı oluşturmaktır.

İlginiz için teşekkür ediyorum.

Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Sistem Uzmanı Nasıl Olunur? için 1 cevap

  1. ERP konusunda iletişim çalışmalarını sürdüren bir iletişimci olarak sayın erp uzmanı editörünün ERP konusunda işletmelere uygun çözümler üretmesi konusundaki girişimlerinin firmalara ciddi avantajlar kazandıracağına inanıyorum. Ürün ve müşteri segmentine göre entegre yaklaşımı ciddi, bir müşteri memnuniyeti anlayışına göre hareket ettiğinin göstergesidir.ERP konusunda danışmanlığını ve entegrasyon sürecini üstlenip tüm firmalar ile görüşmesi ve müşteri ihtiyaçlarına göre ürün yönlendirişi bir firma kanalıyla ürünü satın almaktansa bağımsız bir danışman ile çalışmanın avantajlarını ortaya koymaktadır. Konu ERP olunca işin vehameti ve ciddiyeti bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Ama bir marka yöneticisi olarak işletmelere en büyük tavsiyemiz kurumsallaşamaya büyük önem vermek bunu yaparken de olaya sadece kurumsal kimlik (tasarım renk logo vb…)olarak bakmamak asıl olan ciidi bir yönetim fonksyonu oluşturmak…
    Ali Rıza KONARILI

Bir cevap yazın