ERPUZMANI.com sitesinin hedefi öncelikli olarak “ERP” kavramıyla ilgili bilgi paylaşımını sağlamaktır.
Bu konuya ilgi duyanları bilinçlendirmek.
Deneyimi olanların bildiklerini paylaşacağı bir iletişim ortamı oluşturmak.
İşletmelerine iş yazılım çözümleri arayanlara yardımcı olmak.
ERP Proje üreticilerinin hedef kitleleriyle buluşmasına aracılık etmek.
Kaynaklarını kontrol edemeyen işletme uzun süre ayakta kalamaz.
Güvenin sarsıldığı sistem yürümez.
Çalışanına değer vermeyen firma yükselemez.
Personelini eğitmeyen işletme verimini artıramaz.
Yetki paylaşımı yoksa sorumlulukta olmaz.
İyi analiz doğru çözüm getirir.
Başka işletme için iyi bir çözüm size uygun olmayabilir.
İş yönetim sistemi arayış sürecinde yorulanlar, daha sonra işletmenin ömrü kadar sürecek uzun dilimde rahat ederler.
ERPUZMANI.com sitesi olarak sayfalarımız sektörün tüm temsilcilerine açıktır.
HEDEF KİTLELERİMİZE ÖNERİLER
İşletme Sahipleri ve İşletme Yöneticileri :
Firma yetkililerine tavsiyemiz:
Bizim erp yazılımı seçimi yapacak firmaya ilk tavsiyemiz iyi bir araştırma yapması veya bu konuda araştırma yapan kişilerden bilgi almasıdır. Kendi iş alanında şimdiye kadar “Kurumsal Kaynak Planlaması”nda neler yapılmış ve bugün için ulaşılmış en iyi nokta nedir? Referanslar iyi araştırılmalı, iş yönetimi konusunda çalışma yapmış firmalara telefon etmekten çekinmeyin ve gerekirse ziyaret edin. Yazılım seçimi yapmak önemlidir; fakat sonrası daha da önem kazanmaktadır. Satış yapana kadar beklenmedik sıklıkla ziyaretler gerçekleşirken daha sonraki uyarlama sürecinde aksamalar oluyorsa bu büyük bir problemdir.
Firmaların bizce en önemli meselesi; en tepe yöneticisinden çaycısına kadar kurumsallaşma fikriyatını kabul ederek bu hedefe ulaşmak için gerekli azmi göstermesidir.
Nereden başlamalıyız?
-Alt yapı hazır olmadan başlanılan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çalışmalarından sonuç alınamamaktadır. Bu nedenle ön çalışmanın dikkatli yapılması çok önemlidir. Kurum analiz çalışması tecrübeli danışman eşliğinde yapılmalıdır. İşletmenin bulunduğu seviye uzman öncülüğünde belirlenir.
-Yapılan ilk çalışmanın ardından firmanın kurum analiz sonuçlarına göre eylem planı hazırlanır.
-Sektöründe bulunan başarılı ERP uygulamaları incelenmelidir.
-Firmanın eylem planında belirtilecek olan havuzda bulunan yazılım şirketlerinden işletmenin durumuna uygun olanlar tanıtım için çağrılır.
-Veri tabanı tercihi de seçilen yazılım kadar önemlidir. Bilgilerin tek veri tabanında tutulabilmesi ve gerektiğinde en doğru sonuçları almak, doğru karar vermenin en önemli kılavuzudur.
-ERP sürecinin en önemli anı karar aşamasıdır. Bu nedenle karar vermeden önce yeterince analiz çalışması yapılmalıdır. Yanlış kararlar hem yazılım sektörünü hem de işletmeleri fazlasıyla etkilemektedir.
-Demoya çağrılan firmalardan teklif alınır.
-Teklifler içinden belli kriterler doğrultusunda en doğru seçim yapılarak çalışma başlatılır.
Kurumsal bir şirketin diğer işletmelerden farkı nedir?
Kişinin kapasitesi ne olursa olsun alıştığı çalışma ortamını farklı bir gözle değerlendirmesi zordur. Farklı ve güvenilen bir gözün işletmenize bakması alışkanlıkları bozan değişimi getirir. Danışmanların işinizi sizden daha iyi bilmesi mümkün değildir; ancak farklı bakış açıları ile yenilenmeyi sağlamaları mümkündür.
Daha iyi bir yönetim anlayışı, sürekli yenilenme için kurumsallaşma büyük önem arz etmektedir.
Peki kurumsal bir şirketin diğer işletmelerden farkı nedir? Sayfalar dolusu kurumsal firmanın özellikleri anlatılabilir; fakat biz kısa bir kaç cümlede mevzuyu toparlayalım:
-Kurumsal firma kişilere bağlı kalmadan yönetilir, firmada yetki ve sorumluluk paylaşımı yapılmıştır.
-Her bölüm birbirinin işine karışmadan en üst seviyede koordinasyonla bilgiyi ve işi paylaşır.
-Tüm birimlerden geriye ve ileriye dönük anlık raporlar alınabilir.
-Tüm girdiler,çıktılar ve kaynaklar izlenebilir.
Doğru tercih için tarafsız ve dürüst danışmanlık şart.
Kurumsal Kaynak Planlaması yaparken maddi ve manevi kaynaklarımız heba olmasın. Kimse benim yoğurdum ekşi demiyor. Her zaman dediğimiz gibi aslında her programın artı ve eksileri var. Bir program x işletmesinde iyi sonuçlar alırken y işletmesinde çuvallayabilir ve bu başarısızlığın bir çok nedeni de olabilir. Bugün sanayi bölgeleri adeta yazılım (program) çöplüğüne dönmüş durumdadır.
Sorumluluk sahibi kişilerin yapacağı ilk iş, kaynak israfını önlemek için firmanın ihtiyacı olan uygun yazılımın seçilmesi. Bunun içinde ön çalışma şarttır.
Sorumluluk sahibi kişileri bekleyen ikinci iş, alternatifleri çoğaltmaktır. Hem çözüm üreten hem de ekonomik olan ve yüksek rakamlar talep etmeden sürdürülebilir bakım anlaşması yapacak yazılımları desteklemek.
Sorumluluk sahibi kişileri bekleyen üçüncü iş ise bu konuda bilgi paylaşımı ve yetişmiş personel sayısını artıracak projeler geliştirmek.
Öğrenciler ve Kendini yetiştirmek isteyenler:
Biz kaliteli ve ahlaklı iş ortamı için mücadele veriyoruz ve bu prensipleri önemseyen kişilerle yol almak en büyük dileğimizdir.
Her alanda olduğu gibi ERP alanında da istihdam sorunu var. İş yelpazesi geniş, üniversite yıllarında (orta öğrenim sırasında) erken davranarak kendine alan belirleyen ve o alanın ihtiyaçlarına göre eğitimini şekillendiren, gerekli stajlarını yapan kişilerin çalışma alanlarında açıkta kalma sorunu olmaz.
Ülkemizde mesleki eğitim ve yönlendirme hala ciddi olarak ele alınmıyor. Aslında tüm problemlerin altında mesleki eğitim sorunu yatmaktadır. Adres belli olsun, okusun da nasıl okursa okusun mantığından acilen kurtulmamız gerekmektedir. Bu sitenin amaçlarından birisi de kendini geliştirmek isteyen, meraklı, arayış içinde olan kişilere mesleki rehberlik yapmaktır.
Ülkemizde Mesleki Eğitime yeterince önem verilmemektedir. Yetişmiş personel açığı her geçen gün artmaktadır. Her alanda yetişmiş ahlaklı ve kaliteli çalışana ihtiyaç vardır. Bir yandan işletmelere proje geliştirirken diğer taraftan ”Mesleki Kariyer Okulu” gibi çalışma derdindeyiz.
İyi bir ERP uzmanı;
Yazılım bilmeli,
İşletme bilgisi olmalı,
Üretim bilgisi olmalı,
Az çok sosyoloji- psikoloji bilmeli,
İşletmeyi okuyacak bakış açısını kazanmış olmalıdır.
Özellikle Üniversite öğrenciliği sırasında ERP ile ilgilenmeye başlamanız sizin için büyük avantaj olur. Planlı bir çalışma ile kendinizi en güzel şekilde yetiştirebilirsiniz. İlk olarak stajlara önem verilmeli ve mümkün mertebe çalışma hayatının içinde olmaya gayret edilmeli. Öğrencilik yıllarında staj haricide bir şekilde iş yaşamı içinde yer almak için mücadele edilmeli. Öncelikle dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmaları bu sektörde çalışan firmaları tanıyalım. Bu araştırmalardan akademik, planlı güzel çalışmalar hazırlarsanız aynı zamanda sitemizde yazar olarak adınızı duyurabilirsiniz. Sizin bölgenizden gelecek taleplerde sizleri değerlendiririz. Ülke sanayisi sürekli gelişme gösteriyor, bu nedenle siz aynı zamanda bulunduğunuz ilde neler oluyor iyi bilmelisiniz.
Nereden başlamalı:
1- Çalışma alanımızı ( yazılım, yazılım firmaları, bölge potansiyeli…) tanıyacağız.
2- SQL sorgulama dilini öğrenmek ve veri tabanı yazılımlarını tanımak. En az bir veritabanı yazılımını iyi derecede kullanabilmek.
3- Üretim Yönetimi, Finans Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi konularında kendimizi yetiştireceğiz ve özellikle bu konuları bilgi düzeyinde öğrenmenin yanında daha çok önemsememiz gereken iş ortamında yaşayarak öğrenmedir. Bu alanların birinde en iyi olmak için uğraşmak şarttır.
Yazılım ve Bilgisayar Teknolojisi Şirketleri:
İstanbul’dan Anadolu’yu kontrol etmek kolay değil. Biz açıkçası öncelikli olarak İstanbul dışındaki bölgelerde yatırım yapacak firmalar arıyoruz. Erp sistem yazılımları uzun soluklu bir çalışmanın ve sürekli yenilenen bir ekibin işidir.
Her konuda olduğu gibi erp çözümlerinde de kopyala-yapıştır mantığı geri tepecektir ve yarım kalmış bir çok projede bu mantık yaklaşımının hataları göze çarpmaktadır. Anadolu’nun iş geleneği iyi anlaşılırsa batı tecrübesi ile harmanlanarak daha yüksek seviyede bir iş yönetim sistemi elde edilebilir.
Yeni araştırmalar yapmak gerekiyor. Birebir görüşmelerle geniş çaplı sanayinin nabzını tutacak araştırmalara ihtiyacımız var, bu konuyla ilgilenen firmalar destek olursa daha kapsamlı ve hizmet sektörüne özellikle de bilişim alanına faydalı sonuçlar çıkacaktır. Bu bilgiler ışığında sanayinin ihtiyaç duyduğu yazılım modeline de ulaşmış olacağız.
ERPUZMANI.com sitesi olarak iş yönetim yazılımları konusuna gönül vermiş bizi davet eden tüm firmalarla görüşme azmindeyiz. Bazı firmalar ile site yöneticilerimizin iş ilişkisi daha yüksek seviyede olabilir; fakat tarafsız olarak iş ahlakını önceleyen ERPUZMANI.com tüm firmalara eşit mesafededir. Yorumlarında ve yazılarında bu ilkeyi göz önünde bulundurur. Yeri geldiğinde karşılıksız tanıtım yapmaktan da çekinmez.
İş Yönetim yazılımlarında karanlık nokta kalmaması için tüm bilgi, belge ve görüşlere açığız. Eğer herkesin derdi daha iyi hizmet ise rakip firmaların aynı platformda bir yarış içinde kendilerini ve yaptıkları işleri tanıtmasında problem olmadığını düşünüyoruz. Hep birlikte el ele vererek problemleri daha kolay çözebiliriz. Gerekirse bu ülke için firmalar iş birliği yapmalıdır. Neden dünya pazarlarında bizim yazılımlarımız daha büyük oranda satış yapmasın. Her yazılımın güçlü olduğu bir yön var ve bu iyi değerlendirilirse ortaya daha güçlü projeler çıkabilir. Unutmayalım rakiplerimizden öğreneceğimiz çok şey var.
Yazılım firmaları öncelik olarak satış odaklı olmaktan çıkıp hizmet eksenli olmalıdır. Özellikle İstanbul firmaları Anadolu’nun belli noktalarında ofis açarak veya home ofis çalışacak yetenekli danışmanları bünyelerinde bulundurarak hem o bölgenin ERP konusunda gelişimine katkıda bulunmalı hem de o bölgeyi tanıyan yetenekli kişilerin yetişmesine önder olmalıdır.
Erp yazılımında çalışan firmaları tanımak ve tanıtmak istiyoruz, bir kısmı ile üst düzeyde görüşmelerimiz oldu ve bundan sonrada olacak. Bizimle görüşmek, bilgi paylaşımında bulunmak, çalışmalarını yayınlamak isteyen yazılım firmalarına kapımız açıktır.
ERP yazılımı uygulama sürecinde karşılaşılan problemlerini üç başlık altında toplayabiliriz.
1-Firmalardan kaynaklanan sebepler.
Yeterli araştırmayı yapmadan karar vermek.
İşletme içinde erp çalışması yapacak ekip oluşturmamak.-
2-Danışmanlardan kaynaklanan sebepler.
İşletmeyi yeterince analiz etmeden birebir ilişkide olduğu firmayı önermek.
3-İş yönetim yazılımlarından kaynaklanan sebepler.
Firmaya uygun çözüm üretme kapasitesinden yoksun olmak.
elinize, gözünüze,emeğinize sağlık .ERP sistemi ile ilgili çok güzel bilgiler paylaşmışsınız…bir grafik tasarımcı olarak
yazdıklarınızın hepsine katılıyor…çok isabetli tesbitleriniz var…ERP sistemi ile ilgili bilgi paylaşımınızdan dolayı size çok teşekkür ediyorum…çalışmalarınızda başarılar ve başarılarınızın devamını diliyorum…