KOBİ’LERDE ERP

Please follow and like us:

erpkasim2009KOBİ’LERDE ERP UYGULAMALARI ve ERP PROJELERİNDEN İŞADAMLARININ BEKLENTİLERİ

ERP nedir?” sorusunu sorduğumuz firmaların büyük bir çoğunluğu, yeterli cevabı veremeyeceklerdir. Kısmi cevap verenler de “Bilgisayarda muhasebe kayıtlarını tutmak.” olarak ifade edecekleridir. Bu cevaptan “Sanayi kültürü az gelişmiş şehirlerde (Konya vb.) ERP sistemi çalışmaz veya işletme yöneticileri bu işin üstesinden gelemez.” düşüncesine ulaşmak eksik bir yaklaşım olacaktır. Çünkü muhasebe sistemiyle çalışmaya başladığınız işletme bile bir müddet sonra sizden stok devir hızları, verimli hammadde tüketim oranı, makine kapasite planı ve malzeme ihtiyaç planı gibi bilgileri bu isimler adı altında olmasa da mutlaka bilgi olarak isteyeceklerdir. Bu bilgilere ulaşmak için 3-4 saat ayırıp tek tek verileri bulup işlemek vakit kaybı ve iş verimini azaltıcı bir olaydır. Bu işlemlerin ERP sistemi altında daha kolay ve hızlı bir şekilde yapıldığını anlatarak karşı tarafı bilgilendirmek gerekmektedir. İşte bizler (Üst düzey yöneticiler, Mühendisler, Danışmanlar…) bu noktada firmaları yönlendirebilen kişiler olmalıyız. İşletme yönetiminde farkımız bu noktadan sonra daha rahat anlaşılmaya başlanacaktır.

ERP, belli bir büyüklüğe ulaşmış her işletme için mutlak bir ihtiyaçtır. ERP Projesi birebir olarak tüm maliyetlerin/kaynakların takibi noktasında yönlendirici olduğu için bu konu hakkında firmalara yönlendirici bilgiler verilmelidir. Şu ana kadar işletmelerdeki mantık tamamıyla tahminler üzerine yürütülmektedir. Yani karşı firma şu fiyattan satıyor, biz de bu fiyattan satalım mantığı hâkimdir. Firmalar zarar ve kar durumunu ancak ay sonunda kısmi olarak görebilmektedir. Bu zihniyet firmanın önünü görmesini engellemektedir. Kar analizleri, yatırım analizleri varsayımlar üzerine kurulmaktadır. Bunun örneğini iş hayatına atıldığım Konya’da fazlasıyla görmekteyim. “Ayağını yorganına göre uzat.” mantığı Konya’da uygulanan bir söz değildir. Şu an çalıştığım işletme dahi, gerekli analizlerini yaparak yatırım maliyetini oluşturarak kurulmuş bir tesis değildir. Bu plansızlık sonucu 4 yıldır banka borçlarının faizlerini ödemekle uğraşmaktadır. Yani firmaların ERP yazılımına değil, çalışan sistemlere ihtiyacı vardır. Fakat sistemi kuracak olan da kurumsal kaynakların doğru yönetilmesini sağlayan ERP Projeleridir. Ama bu hadi şu sistemi kuralım denebilecek basit bir yapı değildir. Başlangıcı acı, ortası tatlı, sonu belli olmayan uzun bir yoldur. Sabırlı çalışma, insana yatırım, ekip ruhu, doğru danışmanlık hizmeti ve devamlılık sisteme anlam kazandıracaktır.

ERP kurulacak firma ve uygulanacak “ERP” yazılımı çok iyi analiz edilmelidir. Projede alt yapıyı oluşturan yazılımın esnekliği çok önemlidir. ERP Projeleri birebir başka bir firmaya aktarılamaz, mutlaka projeye müdahale edilmesi gerekecektir. İşletmenin analizleri tam ve doğru bir şekilde yapıldığında diğer sorunlar kendiliğinden çözülecektir. Başlangıçta ne istediğimizi bilmek en önemli şarttır. Bir yerden başlayalım da zamanla görürüz ne olacağını deme lüksümüz bulunmamaktadır, bu düşünce işletmenin sürecin başında hata yaptığının diğer bir ifadesidir.

Daha ayrıntılı bilgileri, yaşadığımız tecrübeleri ilerleyen günlerde paylaşmaya devam edeceğiz. Site takipçilerine iş hayatında başarılar dilerim.

Meslek hayatına hazırlanan mühendis adayı, yönetici adayı, teknik personel adayı arkadaşlarımız da üniversite günlerini boşa geçirmezler inşallah. Çünkü diploma özel sektör için çok şey ifade etmiyor. Önemli olan meslek için gereken donanım ve özelliklerin geliştirilmesidir. Kendimizi geliştirmenin en güzel yolu araştıran, hedefi olan, önüne çıkan fırsatları en güzel şekilde değerlendiren kişiler olmamız gerekiyor.

Bu şekilde çok geniş bir kitleye hitap eden sitelerin varlığı mesleki eğitimin, işletme kültürünün gelişimi için ayrıca önemlidir. Öyle bir site düşünün ki işletmesine ERP çözümü arayanlar , ERP Proje üreticileri , sektörde çalışan yöneticiler, öğrenciler kendi ihtiyaçları doğrultusunda faydalanacak. İşte sitemizin içeriği incelenirse herkesin faydalanacağı bilgilerin mevcut olduğu görülecektir. Böyle bir ortamı oluşturan site emektarlarına teşekkür ederiz.

Herkes çalışmaktan, yazmaktan, okumaktan zevk alır inşallah…

Fatih Keçeci

Fatih Keçeci Kimdir:

Selçuk Üniversitesi Endüstri Mühendisliğini bitirdikten sonra Konya Organize Sanayi (KOS) bölgesinde iş hayatına başladı. İlk iş olarak seri üretim yapan tekstil firmasının bant sistemini geliştirerek kalite artışını sağladı. Tekstil sektörünün zor dönem geçirmesi ve işletmenin küçülmesi sonucu başka bir firmaya transfer oldu. İkinci işi kara düzen çalışan cıvata firmasıydı. Bu işletmede öncelikli olarak makine yerleşim planlaması ile dar gelen alanı maksimum kullanılır hale getirdi. Çalışma ortamının iyileştirilmesi ve doğru yönetilmesi doğrultusunda çalışmalar yaptı. Kısa sürede eldeki imkanlar ölçüsünde işletmeyi çalışır bir organizma haline getirdi. Üniversite yıllarından gelen yazılım merakı onu uygulayacağı ERP yazılımının mutfağına girmesine neden oldu. Böylece askere gidene kadar bilişim sektöründe hem proje yazılımı geliştiren ekibe danışmanlık yaptı hem de yazılımın uygulamasında bulundu. Askerlik dönüşü tekrar uygulama alanına döndü. Şu anda büyük bir plastik firmasında yönetici olarak çalışmaktadır. Bir müddet mesai arkadaşlığı da yaptığımız Fatih Bey’e katkılarından dolayı teşekkür ederek, iş hayatında başarılar diliyoruz.

Savaş Özmeriç

Etiket(ler): .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın